Dermatita, cunoscută și sub denumirea de eczemă, reprezintă o inflamație a pielii. Se caracterizează în principal, prin zone de eritem (roșeață), prurit (mâncărime) și uscăciune localizate sau generalizate. Dermatitele pot fi alergice sau non-alergice, având cauze variate și reprezentând una dintre cele mai frecvente prezentări la medicul dermatolog.
Dermatita atopică este considerată cea mai frecventă formă și are debut, cel mai frecvent, în copilarie.
Dermatita de contact poate avea cauză iritativă sau alergică. În cazul unui iritant, leziunile debutează brusc, sunt localizate strict în zona de contact cu agentul iritant, sunt bine delimitate cu modificări acute, de tip eritem, edem, vezicule, uneori flictene, ajungând până la stadiul de necroză. Pacientul acuză durere, senzație de arsură și ulterior prurit (mâncărime). Dermatita de contact iritativă este cea mai frecventă dermatită profesională, cauzată adesea de agenți chimici. În cazul unui agent etiologic de tip alergic, modificările cutanate apar doar la indivizii sensibilizați, aceștia acuzând senzație de prurit, apariția unor zone cu vezicule, eritem, eroziuni, cruste, descuamare, cu leziuni satelite/la distanță de zona de contact cu alergenul.
Dintre cei mai frecvenți alergeni amintim: cimentul, unele vopsele, detergenți, nichel, cauciuc și mase plastice, parafenilen diamină (din vopseaua de păr), anestezice topice, antibiotice, antiinflamatoare, diverși conservanți, coloranți și produse cosmetice.
Deramatita seboreică este o afecțiune eritemato-scuamoasă care se întâlnește cel mai frecvent la adultul tânăr de sex masculin, cu evoluție în puseuri, fără tratament curativ. Se localizează la nivelul scalpului, feței, toracelui antero-posterior, iar la nou-născut și sugar la nivelul scalpului și pliurilor mari.