DERMATOVENEROLOGIE ÎN CONTRACT CU CASMB, CONSULTAȚII GRATUITE CU BILET DE TRIMITERE

Acneea

În esență, acneea este o inflamație cronică a foliculului pilos, cu predispoziție genetică. Termenul de acnee vulgară se referă la acneea obișnuită pe care o avem cu toții în perioada de adolescență, existând și forme ale adultului după vârsta de 20-25 ani, datorate unei anomalii hormonale androgenice.

Acneea vulgară apare primar la nivelul regiunii faciale, însă se poate regăsi și la nivelul toracelui posterior, regiunii pieptului și chiar a scalpului .

Principala leziune în acne este comedonul- adică por blocat de sebum. Acestea pot fi deschise (puncte negre) sau închise (puncte albe).

Inflamația comedoanelor determină apriția de pustule, nodului și chisturi cu repercursiuni asupra pielii de tipul cicatricilor și leziunilor pigmentare.

Printre mecanismele etiopatogenice amintim: creșterea secreției de sebum sub control andreogenic, hiperandrogenism funcțional periferic idiopatic, keratinizarea anormală a foliculului pilos ce dă naștere comedoanelor (puncte negre/albe), hipereactivitatea foliclulară la o serie de factori exogeni iritativi și nu în ultimul rând, anomalii ale florei microbiene rezidente la nivelul pielii.

Clasificarea acneei este importantă deoarece tratamentul este individualizat fiecărui stadiu, astfel cel mai frecvent întâlnim: acnee comedoniană, papulo-pustuloasă și nodulo-chistică. O categorie aparte este acneea indusă de factori exogeni: cosmetice, clor, detergenți, uleiuri și gudoroane, umiditate și căldură în exces. Există acneea nou-născutului, sugarului și adultului.

În cadrul consultului dermatologic, veți învăța cum să gestionați această afecțiune în strânsă colaborare cu medicul dermatolog, prin aplicarea tratamentelor topice dar și sistemice, fără a pierde din vedere faptul că este o afecțiune de durată, cu tratament complex și multă răbdare.